(TEst) Har du gamnacke?

Mobilnacke är ett problem

Alla människor använder numera smarta telefoner, plattor och datorer mycket. Man använder dem både i jobb, skola och på fritiden. Särskilt den allt vanligare användningen av smarta telefoner påverkar vår kroppshållning. Det kan ge upphov till besvär i stöd- och rörelseapparaten eftersom man använder smarta telefoner överallt (på bussen, i caféer, när man går) och telefonen har en mindre skärm jämfört med plattor och datorer. Det kan leda till överbelastade och spända muskler och smärtor i nacke-axlar, huvud, rygg, axlar, handleder och fingrarna.

Användningen av sociala medier påfrestar nacken och axlarna:
är man framåtlutad innebär det upp till 27 kg extrabelastning.

När man använder en smarttelefon är blicken oftast riktad nedåt och man håller telefonen framför bålen. Att hålla armarna framför kroppen medför statiska spänningar i nacke och axlar. Detta kan ge upphov till huvudvärk, muskelvärk och medför spänningar i fingrarna och handlederna. När huvudet böjs framåt utsätts nacke-axlar för kraftig belastning. Halsryggens sträckmuskler hamnar i ett ytterläge där de utsätts för hög belastning medan halsryggens böjmuskler inte aktiveras alls vilket leder till obalans.

Vuxnas och ungdomars huvud väger ca 5 kg. När man sitter med huvudet framåtböjt i samband med mobilanvändning ökar huvudets vikt och belastningen på nacke-axlar (musklerna och ryggraden) ökar kraftigt. Huvudet kan väga hela 27 kg i den framåtböjda positionen. Vid användandet av en smarttelefon är man ofta framåtböjd och ryggen rundas, vilket innebär att rygg- och magmuskler stödjer ryggraden mindre.

Undvik mobilnacke

Smarttelefoner, tabletter och datorer är en del av vardagen numera, men man bör uppmärksamma hur mycket de används och i vilken kroppsposition, både i jobb, skola och på fritiden. Du kan undvika de skadliga effekterna av mobilnacke med följande åtgärder: 

  • Rätta till kroppspositionen. Du kan använda mobilen utan böja kraftigt på nacke och utan att runda ryggen.
  • Lär dig kroppskännedom och lär dig känna rätt position. Om du lärde dig fel kroppshållning redan som ung är det svårare att rätta till det när du är äldre. Du kan också besöka fysioterapimottagningen för att be om hjälp med att känna kroppens position. Investera i ett hållningsstöd som hjälper dig att hitta en bra kroppsposition!
  • Byt position. Använd telefonen sittande, stående eller liggande. Ändra position ofta.
  • Använd mobilen endast under begränsad tid. Lägg ifrån dig telefonen och gör något annat då och då.
  • Rör på dig. Du kan röra på dig med din familj, dina vänner, i samband med hobbyer eller på egen hand; använd inte enbart mobilen.

Gamnacke är ofta negativt för hälsan och kan på sikt leda till kronisk smärta, domningar i armar och fingrar och påverka andningen negativt. Även käkproblem, tinnitus och huvudvärk kan påverkas av hållningen och gamnacke.Orsakerna till framskjutet huvud och dålig kroppshållning är ofta relaterat till vår livsstil eller arbetsmiljö. Användandet av smarta telefoner, surfplattor och datorer är en stor bov. Men även arbetsmiljön i många yrken påverkar hållningen.Många har dock dålig koll på att de har gamnacke. Man kanske tror det är fullt normalt att ha huvudet så framskjutet som man har.

testa om du har gamnacke!

Luta dig med ryggen mot en vägg. Tryck sedan rumpan och skulderbladen mot väggen. (Hälarna kan vara en bit framför). Kontrollera nu om ditt huvud rör väggen. Om inte så har du framskjutet huvud (gamnacke). Vissa personer kan inte ens komma in till väggen fast man försöker. Då har det såklart gått långt och blir svårare att göra något åt. Men alla kan göra något åt sin dåliga hållning!

Varför har man gamnacke?

Gamnacke hör ofta ihop med svaga och otränade muskler mellan skulderblad samt strama bröstmuskler och oaktiverade främre nackmuskler.


Vad kan man göra åt sin gamnacke?

Strategin är oftast att träna upp svaga muskler samt lära sig att slappna av i spända muskler och hitta optimal hållning/kroppsposition.
Stabil Posture erbjuder även en del produkter som riktar sig mot nacksmärta.

1. Nackmassage Heatvibe den multifunktionella massageenheten som är designad och anpassad för att massera triggerpunkter i nacken och ger även värme, stretchning och förser dess användare med elektroterapeutisk pulsmassage. De elektroniska pulserna når ryggraden och interagerar med de nervimpulser som ger upphov till smärta och hjälper till att lindra dessa genom att stimulera nervändarna, vilket stödjer muskelvävnaden och övriga nervsystemet.

2. Neck hammocken som  utsätter nacken för cervikal friktion som sträcker ut och avlastar muskulaturen kring hela nacken och även längs ryggraden i syfte att underlätta mobiliteten i axlar och nacke.

3. Posture Ryggstöd kan många gånger vara ett bra hjälpmedel för att påminna din kropp om korrekt hållning. När man använder den så stretchas dina bröstmuskler samtidigt som dina muskler mellan skulderbladen får stöd att fungera som de ska.

Leg. Sjukgymnast sen 1987. Specialiserad inom långvarig smärta och idrottsmedicin. Vidareutbildad inom Ortopedisk manuell terapi och aktiv tävlande i styrkelyft.

Ann Jonsson

Leg. Sjukgymnast sen 1987. Specialiserad inom långvarig smärta och idrottsmedicin. Vidareutbildad inom Ortopedisk manuell terapi och aktiv tävlande i styrkelyft.

Ann Jonsson