6 Tips för bättre hälsa på jobbet

1- Se till att du får ett minimum av 7 timmars sömn varje natt på regelbundna tider.


När vi inte sover tillräckligt får varken kroppen eller hjärnan den återhämtning som krävs för att vi ska vara pigga och kunna prestera efter bästa förmåga. Genom att gå och lägga oss och vakna upp på ungefär samma tid varje dag ökar vi våra chanser till en effektiv oavbruten sömn.

2- Ha med dig matlåda eller frukt för att säkerställa en jämn energinivå genom hela arbetsdagen

Med regelbundna mellanmål i form av medhavd matlåda eller frukt kan vi vara säkra på att vårt blodsocker inte sjunker till kritiska nivåer där vi drabbas av ett ökat sötsug. Genom att undvika snabba kolhydrater minskar vi risken för att hamna i en ond spiral av kraftiga svängningar i vår blodsockernivå.

3- Drick mycket vatten, tänk på vätskebalansen.

Se till att alltid ha en vattenflaska nära till hands på jobbet. När vi inte dricker tillräckligt med vatten blir vi uttorkade vilket har en negativ effekt på vår koordination och koncentrationsförmåga. Förser vi inte kroppen med tillräckligt mycket vatten måste kroppen ta syre från blodet istället vilket gör oss trötta.

4- Ta en bensträckare och fyll på med syre med jämna mellanrum.

Ett långvarigt stillasittande medför problem i form av muskulär inaktivitet, som i sin tur leder till en allmänt nedsatt energiomsättning. Genom en kortare promenad utomhus varannan timme får vi igång blodcirkulationen samtidigt som vi fyller på med nytt syre.

5- Minska dina stressnivåer med en positiv mental attityd.

Med tighta deadlines och arbetskollegor som inte alltid fungerar så som vi vill är det lätt hänt att vi tappar humöret och blir irriterade. För att minska produktionen av stresshormoner som på sikt skadar våra blodkärl är det viktigt att utveckla egenskaper som tålamod, förståelse och en allmänt positiv attityd. Ett tips är bland annat att börja meditera.

6- Var medveten om din hållning i kontorsstolen.

Då vi spenderar längre stunder framför datorn är det näst intill oundvikligt att vi förr eller senare drabbas av en framskjuten nacke och framåtroterade axlar. Det kan undvikas genom en aktivt medveten korrekt hållning samt användning av ergonomiska hjälpmedel.

Av Gabriel Figueiredo